HYDROLATY

9.10.15


Hydrolaty – inaczej wody aromatyczne są produktami dodatkowymi, otrzymywanymi w procesie destylacji z parą wodną surowców , zawierających olejki eteryczne. W trakcie tego procesu pary olejku eterycznego i wody wchodzą w ścisły kontakt ze sobą skraplając się, następnie ściekają do odbieralników jako dwie oddzielne fazy. Woda aromatyczna zawiera zazwyczaj minimalne ilości olejku eterycznego (0.02% – 0.5%). Może być jedynym cennym  produktem destylacji z parą wodną w przypadku surowców roślinnych o małej zawartości olejków eterycznych.
Wody aromatyczne są czystymi płynami o konsystencji wody, a ich zapach jest delikatniejszy niż zapach odpowiadającego im olejku eterycznego. Mają przeważnie odczyn kwaśny bądź obojętny, pH waha się między 3 a 7. Wartość pH 5,5 uważana jest za optymalną do stosowania w produkcji preparatów do twarzy. Dobrym wskaźnikiem jakości hydrolatów jest ich kwasowość, a wszelkie zmiany będą przejawem ewentualnego pogorszenia jakości hydrolatu. Najczęściej są jasne i prawie bezbarwne, tylko niewiele  z nich ma intensywny odcień. Do hydrolatów o zdecydowanym kolorze możemy zaliczyć ten z  mydlnicy lekarskiej oraz wrotycza pospolitego. Wyjątkowo nasycone i opalizujące zabarwienie posiada  hydrolat cynamonowy. Zapach wody aromatycznej jest często podobny do zapachu  olejku eterycznego, pozyskanego z tej samej rośliny, ale nie zawsze tak jest. Aromaty obydwu substancji mogą znacznie różnić się od siebie, co jest spowodowane odmiennym składem chemicznym. Związki hydrofilowe tj. alkohole, fenole, aldehydy częściowo lub całkowicie rozpuszczalne w wodzie, są częściej obecne w hydrolacie niż w olejku.
Hydrolaty należy przechowywać w temperaturze poniżej 14°C, w miejscu zacienionym nie dłużej niż przez okres jednego roku. Takie warunki przechowywania zapewniają stabilność, chronią przed rozpadem i zmianą składu. W wyższej temperaturze niektóre wody roślinne wykazują skłonność do flokulacji (oddzielania cząstek zawieszonych) np. hydrolaty z jemioły i lipy tworzą sukcesywnie białe lub zielone osady, z mikroskopijnych cząstek roślinnych obecnych  w hydrolacie Większość wód aromatycznych jest delikatna i rozkłada się w dosyć krótkim czasie. Hydrolaty z roślin, które nie mają dużych ilości olejku eterycznego są stabilne tylko przez krótki czas. Trwałość hydrolatów jest determinowana przez obecność w nich rozpuszczalnych związków z olejków eterycznych hamujących wzrost bakterii. Często konserwuje się je niewielką ilością konserwantu lub alkoholu, ponieważ  nie posiadają tak silnych właściwości antybakteryjnych jak olejki eteryczne i mają krótszy okres przydatności.
Wody aromatyczne mogą być stosowane w 100% stężeniu bezpośrednio na skórę jako tonik lub odświeżająca woda. Wykorzystywane są również jako faza wodna w produkcji kremów, lotionów, balsamów, mydeł i jako dodatek do masek. Można użyć je także do odświeżania powietrza w pomieszczeniu. Hydrolaty zawierają wiele cennych substancji czynnych przyjaznych dla skóry. Mają ponadto właściwości pielęgnacyjne i terapeutyczne. Ich wybór  jest uzależniony od rodzaju i stanu cery 
Popularność hydrolatów zwiększa się dzięki prostocie stosowania, dostępności, różnorodności oraz przystępnej cenie. Większość firm z kosmetykami naturalnymi proponuje w swojej ofercie te produkty, dzięki czemu  wody roślinne stały się alternatywą dla kosmetyków syntetycznych. Są to substancje warte uwagi i polecenia.



Przeczytaj także

0 komentarze