PRZEPIS NA NAJLEPSZE PIERNIKI ŚWIĄTECZNE

23.12.15


Dziś będzie trochę inny wpis z przepisem na idealne pierniki świąteczne. Pyszne, łatwe do wykonania, można je dekorować na różne sposoby wedle uznania. Mimo dużej ilości jaka wychodzi z tego przepisu, pierniki znikają w mgnieniu oka, ponieważ są przepyszne.

Składniki na ok. 70 pierników:

-0.5 kg mąki pszennej
-3 żółtka
-2 białka
-0.75 szklanki cukru
-1.5 łyżki kakao
-100 ml śmietany 18% (opcjonalnie jogurt naturalny)
-1.5 łyżeczki sody
-opakowanie przyprawy do piernika (u mnie Prymat)
-100 g margaryny
-150 g miodu (u mnie domowy akacjowy)

Roztopić margarynę, dodać miód i przyprawę do piernika, odstawić do wystygnięcia. Kakao wymieszać z mąką w misce. W śmietanie rozpuścić sodę (śmietana zwiększy swą objętość). Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo cukier, połączyć masę z żółtkami. Ubite jaja oraz miód wlewać do mąki i wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, a po wyjęciu podsypać mąką, rozwałkować  i wykrawać pierniczki.
Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Następnie wystudzić. Pierniki można ozdabiać wedle upodobań.

Smacznego :-)

Przeczytaj także

0 komentarze