PYSZNE CIASTO Z MALINAMI I ŚMIETANKOWĄ PIANKĄ

27.3.16


Podzielę się z Wami przepisem na przepyszne, sprawdzone, kruche ciasto z malinami i śmietankową pianką. Przepis znalazłam ponad rok temu w jakiejś gazecie, ale zauważyłam, że jest dość popularny w Internecie. Ciasto robiłam już wielokrotnie i zawsze wychodziło wspaniałe. Jeśli do tej pory nie słyszeliście o tym przepisie, to polecam go wypróbować.

Składniki na ciasto (blacha 24x28 cm)

  • 250 g margaryny/masła (ja wybieram margarynę Palmę),
  • 2,5 szklanki mąki pszennej  (u mnie puszysta tortowa Lubella),
  • 5 żółtek (białka wlewamy do miseczki i odstawiamy do lodówki- będą nam potrzebne do zrobienia pianki),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Margarynę/masło posiekać, mąkę przesiać przez sito. Dodać żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej (np. wieczorem), aby ciasto zdążyło się schłodzić.
Blachę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażarki, zetrzeć i delikatnie przyklepać- będzie to spód. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić ciasto i piec przez 15-20 min, aż uzyska złoty kolor. Następnie wyjąć i wystudzić.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie śmietankowej pianki .

Składniki na piankę:

  • 5 białek,
  • 1 szklanka cukru drobnego/cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 opakowania (40 g) budyniu śmietankowego bez cukru (może być także inny smak: waniliowy, malinowy itd.),
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego.
Białka ubijać na sztywno, dodawać stopniowo cukier i pozostałe składniki.
Piankę wyłożyć na wystudzony spód ciasta. Następnie ułożyć maliny bądź inne owoce (otworkami do góry) i delikatnie je docisnąć .
Wyjąć z zamrażarki drugą część ciasta i zetrzeć na wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-40 min. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego ! 



Przeczytaj także

0 komentarze