PRZEPIS NA DOMOWE BATONY MUSLI

29.5.16


Dziś przepis na domowe batony musli, które są zdrowszą wersją tych sklepowych, naszpikowanych tanim tłuszczem, cukrem i mnóstwem innych, niezdrowych składników. W tych samodzielnie robionych mamy 100% pewności, co do ich składu, ponadto możemy go dowolnie modyfikować. Wykonanie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Batony idealnie nadają się na przekąskę w ciągu dnia, II śniadanie/lunch.


Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 0,5 szklanki otrębów żytnich
  • ok. 5 g ryżu preparowanego
  • kilka suszonych moreli
  • kilka suszonych daktyli
  • ok. 50 g suszonej żurawiny
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • ok. 30 g łuskanego słonecznika
  • 5 łyżek miodu  (u mnie akacjowy)
  • 1 jajko
  • 3 białka jaj
Do masy można także dodać inne składniki (np. rodzynki, suszone maliny lub inne owoce, a miód można zastąpić syropem z agawy).


Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski. Morele i żurawinę kroimy na mniejsze kawałki, orzechy włoskie siekamy/kruszymy w blenderze. Dodajemy płynny miód, całe jajko i 3 białka. Jeśli masa będzie zbyt sypka, można dodać jeszcze białko. Całość mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja użyłam takiej o wymiarach 24x28 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni  przez ok. 15 minut. Po ostygnięciu batony można pokroić i zjeść.

SMACZNEGO !




 


Przeczytaj także

0 komentarze