PRZEPIS NA NAJLEPSZE PIERNIKI ŚWIĄTECZNE
23.12.15
Dziś
będzie trochę inny wpis z przepisem na idealne pierniki świąteczne. Pyszne,
łatwe do wykonania, można je dekorować na różne sposoby wedle uznania. Mimo
dużej ilości jaka wychodzi z tego przepisu, pierniki znikają w mgnieniu oka,
ponieważ są przepyszne.
Składniki
na ok. 70 pierników:
-0.5 kg mąki pszennej
-3 żółtka
-2 białka
-0.75 szklanki cukru
-1.5 łyżki kakao
-100 ml śmietany 18% (opcjonalnie
jogurt naturalny)
-1.5 łyżeczki sody
-opakowanie przyprawy do
piernika (u mnie Prymat)
-100 g margaryny
-150 g miodu (u mnie domowy
akacjowy)
Roztopić margarynę,
dodać miód i przyprawę do piernika, odstawić do wystygnięcia. Kakao wymieszać z
mąką w misce. W śmietanie rozpuścić sodę (śmietana zwiększy swą objętość). Białka ubić
na pianę, dodawać stopniowo cukier, połączyć masę z żółtkami. Ubite jaja oraz
miód wlewać do mąki i wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto odstawić
do lodówki na kilka godzin, a po wyjęciu podsypać mąką, rozwałkować i wykrawać pierniczki.
Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej
odległości od siebie.
Piec w temperaturze
180ºC przez 7-12 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja piekłam 7
minut). Następnie wystudzić. Pierniki można ozdabiać wedle upodobań.
Smacznego :-)
0 komentarze